لباس کار مهندسی باید چه ویژگی هایی داشته باشد
استفاده از لباس کار مناسب و مرتبط با عنوان شغلی علاوه بر ایجاد ایمنی و محافظت از فرد در برابر خطرات ، جایگاه شغلی و همینطور سمت فرد را نیز مشخص میکند. لباس کار مهندسی نیز نوعی از همین لباس های کار میباشد که عنوان و حرفه را مشخص میکند.
امروزه برخلاف سال های گذشته که قوانین خاصی بر استفاده از لباس ایمنی حاکم نبود، استفاده از لباس کار کاربردی و ایمن در محیط های کارگاهی، پروژه های عمرانی، پروژه های تاسیساتی، پروژه های نظارتی، پروژههای ساختمانی، کارخانجات و محیط های تولیدی اهمیت بسیار زیادی داشته و از ضروریات حفظ ایمنی و کاهش ریسک خطرات و آسیب های احتمالی به حساب می آید.
در این مقاله به معرفی لباس کار مهندسی، استاندارد های لباس کار مهندسی، نکات مهم در هنگام خرید آن و همینطور ویژگی های لباس کار مهندسی میپردازیم؛ پس در صورتی که قصد خرید لباس کار مهندسی دارید تا انتها با ما همراه باشید.
لباس کار چیست؟
لباس کار به مجموعه ای از تهجیزات و پوشش گفته میشود که هدف استفاده از آن ایجاد ایمنی بیشتر و محافظت از کارگران در هنگام کار میباشد. روش تولید و ساخت لباس کار با لباس های معمولی متفاوت بوده و در ساخت آنها از روش های محافظتی و ایجاد عایق های مختلف حرارتی و الکتریکی استفاده میشود.
هر شغل و فعالیتی بسته به نوع کار و استفاده از دستگاه های مختلف و همینطور شرایط کاری نیاز به استفاده از لباس کار مخصوص به خود را دارد. بعنوان مثال برای فرآیند جوشکاری باید از لباس های مقاوم در برابر جرقه و آتش استفاده شود.
لباس کار مهندسی چیست ؟
در ادامه آشنایی با لباس کار مهندسی و ویژگی های آن بهتر است به معرفی لباس کار مهندسی بپردازیم. همانطور که میدانید انواع مختلفی از لباس کار در بازار موجود بوده که هرکدام دارای ویژگی ها و محیط های مخصوص برای استفاده هستند. همچنین میدانیم که دو نوع اصلی لباس یکسره و لباس دو تیکه برای انواع لباس کار موجود است.
لباس کار مهندسی نوعی از لباس کار ایمنی است که زیر مجموعه لباس کار های دو تیکه قرار میگیرد. لباس کارهای مهندسی علاوه بر ویژگی ها و پارامترهای ظاهری، از استانداردهای ایمنی نیز برخوردار بوده و متناسب با محیط کار و فعالیت افراد در پروژه های مهندسی، طراحی و تولید شده است.
انواع لباس کار مهندسی
برای ایجاد تفاوت و تمایز میان مهندسان و افرادی که از این لباس استفاده میکنند ، از ویژگی های ظاهری متفاوتی نسبت به دیگر لباس های مهندسی استفاده میشود. در ادامه به انواع لباس کار مهندسی میپردازیم.
لباس کار دو تیکه
لباس کار دو تیکه از دو بخش اصلی یعنی شلوار و یک کت یا پیراهن تشکیل شده است. این دو بخش میتوانند از یک رنگ و یا دو رنگ متفاوت باشند. باید اشاره کرد که میزان امنیت و محافظت این نوع از لباس کار مهندسی نسبت به دیگر انواع لباس کار مهندسی کمتر است اما مزیت آن این است که استفاده از آن راحت تر است.
لباس کار مهندسی یکسره
نوع محبوبی از لباس کار مهندسی بوده که بصورت یک تیکه و دو بنده میباشد. در این نوع از لباس کار ، پیراهن و شلوار به هم متصل میباشد. از مزیت های این مدل از لباس کار مهندسی میتوان به آزادی عمل آن اشاره کرد.
از لباس کار های یکسره عموما در کارخانجات و صنایع مرتبط با ساخت و تولید استفاده میشود که نیازی به تعویض زیاد لباس در طول روز وجود ندارد.
لباس کار تک رنگ
رنگ لباس کار یکی از مهم ترین ویژگی های لباس است. عموما از لباس کار تک رنگ در مشاغل و محیط هایی استفاده میشود که آن شغل و فعالیت دارای رنگ مشخصه واحدی باشد. لباس کار تک رنگ میتواند بصورت یکسره و یا دو تیکه و حتی چند تیکه باشد.
لباس کار مهندسی دو رنگ
مهم ترین دلیل استفاده از دو رنگ در هنگام تولید و دوخت لباس کار مهندسی ، ایجاد تمایز و ظاهر زیباتر و همینطور دیده شدن در محیط های با نور کم مانند شب میباشد. عموما در این نوع لباس یک رنگ حالت غالب داشته و رنگ دیگر برای ایجاد ویژگی های متمایز و ظاهری مانند شبرنگ بودن استفاده میشود.
نکات مهم در طراحی و دوخت لباس کار مهندسی
لباس کار مهندسی نیز مانند تمامی لباس های ایمنی دیگر باید پارامتر ها و استاندارد های مرتبط با ایمنی و حفظ جان افراد را رعایت کند. از این رو در هنگام تولید این نوع لباس باید از روش های مقاوم سازی مناسب استفاده شود.
همانطور که گفته شد لباس کار مهندسی در محیط های صنعتی و ساختمان سازی ، پروژه های عمران و همینطور فعالیت های نظارتی مورد استفاده قرار میگیرد. از این رو باید به دیگر نکات همچون راحتی و ایجاد دامنه حرکتی بالا برای فعالیت های گوناگون در نظر گرفته شود.
لباس کار مهندسی باید چه ویژگی هایی داشته باشد ؟
مطابق با قوانین حاکم و استاندارد های وضع شده در خصوص تولید انواع لباس ایمنی از سوی واحد ایمنی باید به نکات زیر در هنگام تولید لباس کار مهندسی توجه داشت.
مطالب مشابه :
سایز لباس کار مهندسی
یکی از مهم ترین نکات در هنگام تولید لباس کار مهندسی ، سایز لباس کار میباشد. توجه به این نکته تاثیر بسزایی در ایجاد ایمنی و جلوگیری از خطرات در هنگام کار دارد. در صورتی که لباس خیلی تنگ و کوچک باشد ، آزادی عمل و حرکت آسان را سلب میکند. همچنین اگر سایز لباس بسیار بزرگ باشد ممکن است به دستگاه های مختلف و چرخان گیر کرده و باعث ایجاد حوادث گوناگون شود.
برای انتخاب و خرید لباس کار مهندسی توصیه می شود لباس کار های مهندسی را متناسب با سایز بدن خود انتخاب نموده و از پوشیدن لباس های بسیار گشاد ، به دلیل کاهش ایمنی و لباس های بسیار تنگ به دلیل ایجاد محدودیت های حرکتی، اجتناب کنید.
همانطور که گفته شد لباس کار مهندسی در دسته لباس های دو تیکه قرار میگیرد. یعنی عموما به شکل شلوار و یک پیراهن و یا کت میباشد و بر روی آن میتوان از جلیقه های مختلف مانند شبرنگ استفاده کرد.
بهترین جنس برای این نوع لباس ها الیاف طبیعی و پنبه است که باعث ایجاد جریان هوا بین بدن و محیط شده و تعرق اضافه ایجاد نمی کند. لباس های کار مهندسی باید مورد شست و شو زیاد قرار گرفته تا مسائل بهداشتی در آن ها رعایت شود.
برای تولید لباس کار مهندسی باید از مواد اولیه با کیفیت و با درجه کیفی بالا استفاده شود. جنس لباس کار مهندسی باید به گونه ای باشد که چروک نشود ، ایمنی بالایی در برابر ضربه و اجسام خارجی داشته باشد و بتواند تا درصد مشخصی از دما را دفع کند.
در پاسخ به این سوال که لباس کار مهندسی باید چه ویژگی هایی داشته باشد باید به مواردی همچون قابلیت شستشوی آسان ، چروک نشدن ، مناسب بودن برای فصول مختلف سال ، عاری بودن از مواد آلرژی زا و همینطور ضخامت مناسب اشاره کرد.
لوازم جانبی لباس کار مهندسی
بسیاری از تولید کنندگان لباس کار مهندسی از لوازم جانبی تکمیلی در کنار لباس استفاده میکنند. لوازمی همچون کلاه ایمنی ، عینک ایمنی ، دستکش ایمنی و کفش ایمنی از مواردی هستند که بعنوان لوازم تکمیل کننده لباس کار مهندسی بکار رفته و باعث افزایش ایمنی فرد میشوند.
توجه به لوازم ایمنی مکمل با هدف افزایش درصد ایمنی و کاهش ریسک خطرات و آسیب های احتمالی در محیط کار است. استفاده از تجهیزات و لوازم ایمنی جانبی، ایمنی لباس کارهای مهندسی را افزایش داده و ریسک آسیب های احتمالی را به حداقل خواهد رساند.
استاندارد های ایمنی لباس کار مهندسی
در هنگام خرید لباس کار مهندسی باید به علائم اختصاری و نشان های درج شده بر روی لباس کار مهندسی توجه کنید. این علائم نوع استاندارد لباس و همینطور محیط مورد استفاده را نشان میدهند. نوعی از لباس کار مهندسی مخصوص محیط های با حرارت بالا بوده و برخی دارای استاندارد مقاومت در برابر ضربه و برخی دارای ویژگی های شب نما برای فعالیت در جاده ها میباشد.
نکات تکمیلی در طراحی و دوخت لباس کار مهندسی
استفاده از لوگو و عناوین شغلی ، دوخت و نصب جیب های اضافه ، استفاده از لایه های حفاظتی بیشتر و همینطور استفاده از مواد آنتی باکتریال و صد آلودگی از دیگر ویژگی هایی است که ممکن است در انواع مختلف لباس کار مهندسی دیده شود.
نکات مهم در استفاده از لباس کار مهندسی
- در برخی از لباس کار های یکسره مهندسی باید از یک تیشرت زیر لباس یکسره استفاده شود. بهتر است این نوع لباس از جنس الیاف طبیعی و پنبه باشد.
- لباس کار مهندسی دارای تعدادی جیب در نقاط مختلف خود است. برخی از این جیب ها زیپ داشته که میتوانند رسانای جریان برق باشند. در هنگام استفاده از لباس کار مهندسی بهتر است به این نکات ایمنی توجه کنید.
- بهتر است که بجای زیپ از دکمه و یا چسب در جیب ها و یا بند های لباس کار مهندسی استفاده شود
- خرید لباس کار مهندسی با ویژگی های ظاهری متمایز مانند نوار های شبرنگ و همینطور تعداد مختلف جیب مورد توصیه است.