اهمیت و ضرورت استفاده از کفش ایمنی
در تمامی صنایع و مشاغل رعایت نکات ایمنی یکی از مهم ترین مواردی است که باید به آن توجه شود. یکی از همین نکات ایمنی استفاده از تجهیزات و لباس کار مناسب میباشد. لباس ایمنی تنها محدود به شلوار و کاپشن نبوده و مواردی همچون کفش ایمنی، عینک ایمنی ، دستکش ایمنی و کلاه ایمنی نیز دارای اهمیت هستند.
پا قسمت مهمی از بدن بوده که در صورت حادثه و صدمه دیدن میتواند زندگی فرد را بطور کامل تغییر بدهد. برای محافظت از پا باید از کفش های ایمنی استفاده شود. استفاده از کفش ایمنی با کیفیت و مناسب احتمال بروز حادثه را کمتر کرده و به سالم ماندن فرد کمک میکند.
کفش های ایمنی دارای مدل های مختلف و همینطور کاربرد های گوناگون میباشد و هرکدام استاندارد های مخصوص به خود را دارند. در این مقاله به بررسی کفش ایمنی ، نکات مهم در هنگام خرید کفش ایمنی ، انواع کفش ایمنی و اهمیت و ضرورت استفاده از کفش ایمنی میپردازیم.
کفش ایمنی چیست ؟
کفش ایمنی که به آن کفش کار هم گفته میشود ، نوعی از کفش است که در محیط های صنعتی و کارخانجات و بطور کلی در محیط کار مورد استقاده قرار میگیرد. در تهیه و ساخت کفش ایمنی از مواد و وسایل گوناگونی استفاده میشود که در مقاومت و طول عمر آنها تاثیر گذار است.
تاریخچه استفاده از کفش ایمنی
استفاده از کفش های ضخیم و انواع چکمه های بلند در زمان کار کردن در گذشته امری معمولی و عادی بوده است. اما کفش های استفاده شده دارای ویژگی های ایمنی و محافظت خاصی نبوده و از پای فرد در برابر خطرات مراقبت نمیکرد.
میتوان گفت که اولین نوع کفش ایمنی در سال 1930 الی 1933 در آمریکا طراحی و ساخته شد. اولین کفش های ایمنی دارای رویه ای فلزی و استیل بوده و علاوه در محیط صنعتی در جنگ و توسط سربازان نیز استفاده میشد.
با گذر زمان و ورود شرکت های مختلف به تولید این محصول ، انواع کفش ایمنی تولید و در بازار های جهانی عرضه شد. شاید جالب باشد که بدانید اولین کشور وضع کننده قانون استفاده از لباس و تجهیزات ایمنی مانند کفش ایمنی ، آمریکا بوده و پس از آن استاندارد های جهانی برای تولید و استفاده از این محصول تنظیم و صادر شد.
کاربرد کفش ایمنی
مهم ترین کاربرد کفش ایمنی ، محافظت از پا میباشد. کفش ایمنی در دسته تجهیزات ایمنی قرار داشته و استفاده از آن در بسیاری از کسب و کار ها امری ضروری است. استفاده از پوتین و کفش ایمنی در مشاغلی مانند حفاری ، جوشکاری ، ساختمان سازی و … ضروری بوده و بدون استفاده از این وسیله احتمال وارد شدن صدمه به پا وجود دارد.
تنها کاربرد کفش ایمنی جلوگیری از نیروی وارده به پا نیست و برخی از کفش ها قابلیت عایق بودن در برابر حرارت ، عایق در برابر اسید و بخار اسید ، عایق برق و همینطور جلوگیری از ورود جسم سخت به داخل پا میباشد.
اجزای کفش ایمنی
کفش ایمنی همانند کفش های عادی دارای قسمت ها مختلفی بوده که بصورت مجزا تولید شده و در نهایت در کنار هم قرار میگیرند. بطور کلی میتوان گفت که کفش ایمنی دارای 4 جز اصلی شامل رویه ، زیره ، سر پنجه و همینطور کفی میباشد.
سرپنجه :
سرپنجه قسمتی از کفش است که بیشترین نقش را در حفظ ایمنی دارد. سرپنجه عموما از جنس پلاستیک و یا فلز و استیل بوده و ضخامت بالایی دارد. این ضخامت از نیروی وارده به انگشتان در هنگام برخورد جسم جلوگیری میکند.
زیره کفش:
زیره کفش نیز نوع کاربرد و ماهیت کفش را مشخص میکند. در ساخت و طرح زیره کفش باید به نکاتی مانند عاج دار بودن ، لیز نبودن ، مقاوم بودن در برابر خوردگی و همینطور سبک بودن توجه شود.
رویه کفش:
رویه کفش به بخشی از کفش گفته میشود که پوشش کلی ایجاد میکند. در ساخت رویه کفش ایمنی از مواد چرمی و انواع پلیمر ها استفاده می شود. رویه کفش باید در برابر نفوذ و ضربه و حتی برش مقاوم باشد.
انواع کفش ایمنی
در صورتی که قصد خرید کفش ایمنی دارید ، بهتر است با انواع آن اشنا شده و شناخت کاملی نسبت به مدل های مختلف آن پیدا کنید. در ادامه به معرفی مهم ترین و پرکاربرد ترین کفش های ایمنی میپردازیم.
کفش ایمنی ضد اسید
استفاده از کفش ایمنی ضد اسید در مشاغل آزمایشگاهی ، هسته ای ، پتروشیمی و صنعتی ضروری است. کفش ضد اسید از پا ها در برابر اسید های گوناگون محافظت میکند. نکته مهم دیگر درباره این نوع کفش ایمنی است که کفی این کفش های ایمنی از نوع عاج دار بوده و به هیچ عنوان در محیط لغزنده سر نمیخورد.
عموما کفش های ایمنی ضد اسید از مواد پلیمری و همینطور PVC ساخته میشوند. این محصول درجه بندی و مدل های گوناگونی داشته و در هنگام خرید باید به مدل و مقدار مقاومت آن در برابر اسید های گوناگون توجه کرد.
کفش ایمنی ضد لغزش
کارگرانی که محیط های لغزنده مانند کوه ، معدن ، تپه های شنی و همینطور داخل کشتی کار میکنند باید از کفش ایمنی ضد لغزش استفاده کنند. این کفش سبب میشود تا پا در مکان هایی که سنگ ریزه ، شن ، یخ و یا آب وجود دارد لیز نخورد.
کفش ضد آب
در مشاغلی همچون تاسیسات آبیاری ، حفر چاه آب و کانال های فاضلاب از کفش های ضد آب استفاده میشود. کفش ایمنی ضد آب عموما از پلیمر و پلاستیک ساخته شده و از ورود آب به داخل کفش جلوگیری میکند.
کفش ضد حریق
تمامی آتش نشانان باید از این نوع کفش استفاده کنند. کفش ایمنی ضد حریق با داشتن چندین لایه متراکم و استفاده از بافت نسوز از پا ها در برابر سوختگی و حرارت بالا محافظت میکند. در بیشتر مدل های این نوع کفش از یک لایه چرمی نیز برای عایق بندی بیشتر استفاده میشود.
کفش ضد برق
افرادی که با سیم های برق ، کابل های فشار قوی و همینطور مدار های الکتریکی سر و کار دارند باید از این نوع کفش استفاده کنند. کفش های ضد برق از انتقال جریان برق به بدن جلوگیری کرده و همچنین الکتریسیته بدن را تخلیه میکند. بطور کلی این نوع کفش دارای سه مدل اصلی است.
نوع اول کفش ایمنی ضد برق الکتریسیته انباشته در کف کفش را به زمین منتقل میکند و مانند یک هدایت کننده عمل میکند. مدل دوم به گونه ای است که شوک و جریان ورودی به خود را کاهش داده و سپس عبور میدهد و نوع سوم انباشت الکتریسیته ساکن بدن را به سمت خارج از بدن هدایت کرده و به زمین منتقل میکند.
کفش ایمنی جوش کاری
در تولید کفش ایمنی جوشکاری از لایه های مختلف چرمی برای محافظت استفاده میشود. این لایه ها از پا در برابر جرقه ها ، خورده های فلز و همینطور مواد مذاب محافظت میکند. در برخی از مدل های این نوع کفش از یک لایه نخی نیز استفاده میشود.
ویژگی های کفش ایمنی مناسب
اگر قصد انتخاب کفش ایمنی و خرید آنرا دارید ، باید بدانید که کفش ایمنی باید دارای ویژگی هایی باشد تا بتواند بهترین عملکرد را از خود نشان بدهد. در صورتی که انتخاب کفش ایمنی درست نبوده و خریدی نا مناسب انجام شود ، احتمال صدمه زدن به بدن و پاها بسیار زیاد بوده و علاوه بر آن استفاده از خود کفش نیز به سلامتی صدمه میزند.
در هنگام خرید کفش ایمنی باید به جنس آن ، درجه کیفیت تولید کفش ایمنی ، جنس رویه ، جنس زیره ، استاندارد های آن ، لایه های محافظتی و عایق و همینطور مدل آن توجه کنید.
نکاتی که در هنگام خرید کفش ایمنی باید به آن توجه داشته باشیم:
• داشتن خاصیت آنتی باکتریال و جلوگیری از باکتری و قارچ ها داخل کفش
• کاهش فشار وارده بر اسکلت و بدن در هنگام کار کردن
• حفظ وضعیت ستون مهره و ثابت نگه داشتن آن
• جلوگیری از بوجود آمدن میخچه و انواع تاول و خار پاشنه
حروف اختصاری در هنگام خرید کفش ایمنی
تمامی کفش های ایمنی استاندارد بر روی خود دارای حروف اختصاری هستند که نوع آنها ، کاربرد و موارد استفاده را مشخص میکند.
در هنگام خرید کفش ایمنی باید به این حروف اختصاری توجه کرد:
علامت PU : زیره این نوع کفش از پلی اورتان ساخته شده است.
• علامت CP : نشان دهنده این است که کفش در برابر ابزار های برنده مقاوم است.
• علامت SD : کفش در برابر انفجار و برخورد شدید مقاومت دارد.
• علامت SB : کفش هایی که دارای سر پنجه فلزی و فولادی هستند از این علامت استفاده میکنند.
• علامت اختصاری SRB : کفش ایمنی ضد لغزش بوده و کفش بر روی سرامیک و محلول هایی مانند سولورید سولفات مورد استفاده است.
• علامت مثلث سبز: مقاوم بودن کفش در برابر سوراخ شدن و پارگی را نشان میدهد.
• نوار زرد: محافظت در برابر استاتیک و شوک های الکتریکی ویژگی کفش های دارای این علامت است.
خرید کفش ایمنی
در این مقاله با کفش ایمنی و مهم ترین نکات مرتبط با آن اشنا شدیم. همانطور که گفته شد کفش ایمنی و استفاده از ان بسیار مهم بوده و باید در هنگام انتخاب کفش ایمنی دقت کافی به خرج داده شده. در صورت نیاز به راهنمایی و کسب اطلاعات بیشتر در خصوص خرید کفش ایمنی با تیم پشتیبانی ما در تماس باشید.